Pieczeń rzymska jest bardzo smacznym a zarazem prostym rozwiązaniem na obiad. Smakuje świetnie na ciepło zarówno jak i na zimno. Ja zazwyczaj podaje ja z sosem pieczarkowym... ale kto jak woli :)
SKŁADNIKI:
* 1kg mięsa mielonego
* 5 jaj
* 2-3 łyżki bułki tartej
* 4 średnie cebule
* pieczarki ok.1kg
* 2-3 szklanki bulionu lub wody
* blacha prostokątna, wąska
* kilka łyżek mąki do sosu
* przyprawy
Mięso mielone doprawiamy dodajemy 2 cebulki, bułkę tarta i jedno jajko.Wszystko ładnie za sobą mieszamy tak jak na kotlety mielone.Następnie gotujemy pozostałe jajka na twardo,studzimy i obieramy.
Następnie przygotowujemy blachę. Na cały spód układamy cześć mięsa mielonego na środku obrane jajka i to wszystko przykrywamy mięsem mielonym,wypełniając blachę. Piekarnik nagrzewamy i pieczemy godzinkę w 180 stopni.
Ja moją pieczeń podaje z ziemniakami i z sosem pieczarkowym i zazwyczaj ogórkiem konserwowym.
Sos pieczarkowy
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy z cebulką pokrojoną w plasterki. Jak wszystko się ładnie zarumieni podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 min.. Po tym czasie wszystko zagęszczamy mąka i przyprawiamy.
Smacznego ! :)
***ELA***