Translate

niedziela, 26 października 2014

Kurczak pieczony z cytryną, czosnkiem i brokułami


Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem Pani Beaty Śniechowskiej zwyciężczyni 2 edycji Masterchef w Polsce. Na przepis natknęłam się przeglądając blog kulinarny Pani Beaty. Znajduje się na nim wiele przepisów wartych polecenia! Kurczak z cytryna aromatyzowany czosnkiem papryczka chilli z dodatkiem ziemniaków i brokułów przypadł mi do gustu. Przepis nie jest ciężki w wykonaniu dlatego zachęcam do jego przygotowania:) Książkę Pani Beaty można zakupić w empiku za ok 49,90zł, widziałam również, że krąży ona na allegro :)

A oto przepis:

* kurczak o wadze 1,5 kg ( ja kupiłam 2 kg)
* 1 cytryna
* 1 papryczka chilli (bez pestek)
* 1/2 główki czosnku
* 4 gałązki oregano
* sól
* pieprz kolorowy utłuczony w moździerzu
* 150 g masła

* 6 małych ziemniaków
* 2 łyżki klarowanego masła
* 3 gałązki oregano
* sól morska gruboziarnista
* świeżo mielony pieprz
* 1 brokuł


Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą a następnie suszymy. Delikatnie oddzielamy skórę kurczaka i wcieramy pod nią całe masło (ja pokroiłam masło w paseczki i włożyłam pod skórę). Do środka kurczaka wsadzamy pół cytryny, papryczkę chilli, 1/2 główki czosnku i 4 gałązki świeżego oregano. Wierzch kurczaka nacieramy sól morska i utłuczony w moździerzu pieprz kolorowy oraz układamy pozostałą cytrynę pokrojona w plasterki. 

Teraz czas na ziemniaki. Obieramy, myjemy i pojedynczo każdego ziemniaka kładziemy na łyżce i kroimy na cienkie plasterki (nie przecinamy do końca). Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego i smażymy ziemniaki do momentu, aż się zrumienią. Gdy są gotowe przyprawiamy sola morską oraz pieprzem. Na każdym ziemniaku układamy gałązkę oregano. 
Kurczaka wraz z ziemniakami wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pergaminem i wkładamy na 120 stopni z termoobiegiem górna i dolna grzałka na 1h. Po tym czasie ściągamy papier i pozostawiamy kurczaka i ziemniaki na kolejne 1h 15min. 

Brokuł myjemy i wycinamy różyczki. W garnku gotujemy wodę wraz z 1/2 łyżeczką soli. Gdy woda się zagotuje wkładamy ,,różyczki" brokuł i gotujemy przez 4-5 min. Po tym czasie odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Brokuł wkładamy na 10 min przed końcem pieczenia kurczaka i ziemniaków.

Blog kulinarny Pani Beaty Śniechowskiej TUTAJ KLIK








Smacznego!




****Sylwia****