Translate

niedziela, 24 sierpnia 2014

Ciasto Pleśniak


Składniki :
-5 jajek
-250g margaryny 
-4 szklanki maki
-1 szklanka cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 
-słoik dżemu porzeczkowego
- 1 kisiel czerwony 


1.Przesiać mąkę z żółtkami, proszkiem do pieczenia,cukrem i margaryna. Zagnieść ciasto.
2.Ciasto podzielić na trzy części, jedna część wymieszać z kakaem. Z trzech części uformować trzy kulki i wstawić na co najmniej 3 godziny do zamrażalnika, ja zostawiłam je na cała noc.
3. Przyszykować blachę. Następnie na spód zetrzeć na tarce na grubych oczkach biała zamrożoną kulkę i  na to wyłożyć i rozsmarować na cała blachę warstwę dżemu. Kolejna warstwa to warstwa ciemna, a więc teraz na grubych oczkach ścieramy kulkę ciemna na całą blachę. Przyszedł czas na wykorzystanie białek, ubijamy z nich pianę dodając łyżeczkę cukru i kisiel i wlewamy na blachę rozprowadzając po całości. I na zakończenie ścieramy na cała blachę pozostała kulkę jasna.
4.Nagrzewamy piekarnik w 180 stopni i pieczemy 50 min.

Smacznego:)










***ELA***