Translate

niedziela, 28 września 2014

Leczo



Leczo jest potrawa węgierska, tym dla Węgrów czym dla Polaków jest bigos. Jest naprawdę pyszne i łatwe do przyrządzenia, a zarazem idealne na obiad.

Oto mój przepis:

* cukinię w zależności jakie są dostępne, ja użyłam czterech niewielkich
* 0.5 kg kiełbasy 
* 4 papryki czerwone
* 2 puszki pomidorów ( mogą być też świeże)
* 4 cebule 
* szklanka bulionu
* przyprawy

Cebule kroimy w paseczki i podsmażamy do momentu aż się lekko zeszkli. Następnie kroimy kiełbasę w plastry i dodajemy do cebuli, całość podsmażamy przez 2 minuty. Teraz czas dodać pomidory, chwile podsmażamy mieszając żeby nic nie przykleiło nam się do patelni/ garnka i podlewamy to bulionem. Mieszając czekamy aż się to zagotuje i dodajemy paprykę pokrojoną w kilkucentymetrowe paski, a na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy pod przykryciem 20-25 min na wolnym ogniu. Na koniec przyprawiamy, polecam dosypać trochę ostrej papryki. Leczo podawać ze świeżym pieczywem ;)





Smacznego !!!






***ELA***