Translate

środa, 10 września 2014

Prosty przepis na karpatkę :)


Witajcie moi drodzy. Dzisiejszy post poświęcony jest karpatce.

A oto co będzie nam potrzebne do jej przygotowania:


Składniki do ciasta:

* 1 szkl. wody
* 0,5 kostki margaryny do pieczenia
* 1 szkl. mąki

Składniki do kremu:

* 1 budyń śmietankowy
* 1/2 l  mleka
* 2 żółtka
* 1 szkl. cukru
* 1/2 cukru waniliowego
* 1 kostka masła
* 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 1/2 łyżki mąki pszennej




CIASTO:



W rondelku rozgrzewamy wodę wraz z margaryną, następnie dodajemy szklankę mąki. Cały czas mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Masę pozostawiamy do wystygnięcia.



 Gdy masa będzie schłodzona czas na jajka. Sukcesywnie po jednym jajku wbijamy do rondelka z ciastem i miksujemy.



Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na blasze 28x24 cm, wcześniej posmarowanej margaryną.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min na 220ºC. 


KREM:


1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem  i cukrem waniliowym. Resztę rozprowadzić z mąką i wlać do zagotowanego mleka. Margarynę utrzeć z żółtkami i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Masą przełożyć placek.

Ja osobiście przygotowałam dzisiejszą karpatkę z kupnym kremem ,,Gellwe krem do karpatki" KLIK, ponieważ lepiej mi smakuje. Mimo to zachęcam do zrobienia domowego kremu.




Smacznego ! :)








****Sylwia****