Witajcie moi drodzy. Dzisiejszy post poświęcony jest karpatce.
A oto co będzie nam potrzebne do jej przygotowania:
Składniki do ciasta:
* 1 szkl. wody
* 0,5 kostki margaryny do pieczenia
* 1 szkl. mąki
Składniki do kremu:
* 1 budyń śmietankowy
* 1/2 l mleka
* 2 żółtka
* 1 szkl. cukru
* 1/2 cukru waniliowego
* 1 kostka masła
* 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 1/2 łyżki mąki pszennej
CIASTO:
W rondelku rozgrzewamy wodę wraz z margaryną, następnie dodajemy szklankę mąki. Cały czas mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Masę pozostawiamy do wystygnięcia.
Gdy masa będzie schłodzona czas na jajka. Sukcesywnie po jednym jajku wbijamy do rondelka z ciastem i miksujemy.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na blasze 28x24 cm, wcześniej posmarowanej margaryną.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min na 220ºC.
KREM:
Ja osobiście przygotowałam dzisiejszą karpatkę z kupnym kremem ,,Gellwe krem do karpatki" KLIK, ponieważ lepiej mi smakuje. Mimo to zachęcam do zrobienia domowego kremu.
Smacznego ! :)
****Sylwia****