Translate

czwartek, 10 lipca 2014

Domowa pizza by Sylwia ;)


CIASTO:

500g mąki tortowej
1 jajko
4 łyżki oleju "OLIWIER"
2 szkl. ciepłego mleka
15g drożdży
pół łyżeczki cukru
ciepła woda
sól

DODATKI DO PIZZY:

pół słoiczka koncentratu pomidorowego wymieszanego z wodą
zioła prowansalskie
1 średnia cebula
1 filet z kurczaka
przyprawa do gyrosa
papryka czerwona
papryka zielona
pomidory
50 dag sera żółtego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy jajko, olej, sól, ciepłe mleko. W kubku bądź innym naczyniu przygotowujemy drożdże ( 15g drożdży, 10 łyżek ciepłej wody i pół łyżeczki cukru. Wszystko razem mieszamy i na wierzch posypujemy odrobiną mąki, zostawiamy drożdze, aż urosną) Gdy drożdże są już gotowe dodajemy je do miski z mąką i wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na pól godziny do wyrośnięcia.

Gdy ciasto jest gotowe wykładamy je na blasze o wymiarach 36 x 28 cm pokrytą papierem do pieczenia. Aby ciasto nie kleiło nam się do rąk moczymy ręce w mleku i rozprowadzamy ciasto na blasze. Na wierzch ciasta rozsmarowujemy koncenrtat pomidorowy z ziołami prowansalskimi, następnie kładziemy cebule wcześniej zrumienioną na patelni, filet z kurczaka pokrojony w kostkę i usmażony z przyprawa do gyrosa, dwa rodzaje papryki pokrojonej w paski, pomidory i na końcu starty ser. Ja osobiście posypuje pizze serem na początku cienką warstwą i pod koniec pieczenia dodaję resztę startego sera. 


Sos czosnkowy:

2 ząbki czosnku ( zgniecionego w prasce)
3 łyżki majonezu WINIARY
1,5 łyżki śmietany
pieprz do smaku

Razem wszystko mieszamy


SMACZNEGO :-)



przed pieczeniem





upieczona






****Sylwia****