CIASTO:
4 szklanki mąki
4 jajka
50g drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
150g masła
szczypta soli
KRUSZONKA:
200g margaryny
1/2 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
Do wysokiego naczynia wlać 10 łyżek ciepłego mleka, pokruszone drożdże oraz odrobinę mąki. Wszystko razem wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, następnie w osobnym naczyniu ubić żółtka z 4 łyżkami cukru dodając na koniec białka. Ubite jajka wlać do miski z mąką dodać rozpuszczone masło lub margarynę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na ciasto dolewając pozostałe mleko. Pozostawić do wyrośnięcia na 1h.
Gdy ciasto jest gotowe rozprowadzamy je na blasze, układamy truskawki bądź inne owoce oraz posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180ºC.
SMACZNEGO!
****Sylwia****